ÉČKA podle kódu

E 100 - E 199  barviva

E 200 - E 299  konzervantyShutterstock_72680119

E 300 - E 399  antioxidanty, regulátory kyselosti

E 400 - E 499  emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory

E 500 - E 599  protispékavé látky, regulátory kyselosti, plnidla

E 600 - E 699  látky zvýrazńující chuť a vůni

E 900 - E 999  leštící látky, sladidla, balicí plyny, propelanty

E 1000 - E 1999  další látky


UŽITEČNÁ ÉČKA

1.ANTIOXIDANTY  prodlužují trvanlivost tím, že zabraňují zkáze způsobené oxidací, např.aby máslo po rozbalení nežluklo

2.KONZERVANTY  obecně brojí proti mikrobiálním procesům, např.balené salámy vakuově, paštiky v konzervách

3.TRÁVICÍ SOLI využívají se u výroby tavených sýrů, bez nich by tuk šel ke dnu a sýr nebyl hladce roztíratelný

4.PŘIDATNÉ KYSELINY zvyšují kyselost potravin, zabraňují růstu bakterií

5.KYPŘÍCÍ LÁTKY všude, kde je zapotřebí zvýšit objem nebo hmotnost potraviny, např.rohlíky, buchty...

6.ZVLHČUJÍCÍ LÁTKY uchovávají práškové a instantní potravinyneustále připravené k použití, např.polévky v sáčku...

7.REGULÁTORY udržují kyselost a nebo zásaditost potravin, zabra\ńují změnám v čase či okolním prostředí, jsou např.v medu

8.ŽELÍRUJÍCÍ LÁTKY upravují povrchovou texturu potravin,klouzavost, křehkost- želé dortíky, aspik šunka...

9.PROTISPÉKAVÉ SUBSTANCE všude tam, kde je potřeba udržet produkt suchý a neslepený-sůl, rýže, koření, strouhané sýry...

10.STABILIZÁTORY umožní zastoupení dvou jinak nesmísitelných látek, olej a voda v jednom

11.BALICÍ PLYNY všude, kde je "balenov ochranné atmosféře", helium, argon, dusík,např.šlehačka ve spreji

12.ZPEVŇUJÍCÍ LÁTKY zajišťují větší pevnost povrchu a navozovat jejich čerstvost např.dužin ovoce, leštící látky na zeleninu...

13.ODPĚŇOVAČE a pěnivé látky, omezují tvorbu pěny na povrchu kapaliny, díky nim nešumí sirup do čaje, nebo olej na pánvi

14.MODIFIKOVANÉ ŠKROBY upravené škroby,které dokáží ztuhnout, např.puding, kaše, instantní omáčky, majonézy...


NEJHORŠÍ Z NEJHORŠÍCH

E 110 žluť SY - potravinářská žluť 3, vyskytuje se v likérech, sladkostech, hočici, instantní polévky

                           nevhodná pro děti, způsobuje alergie, astmatické záchvaty, karcinogenní účinky

E 132 - Indigotin, potravinářská modř 1, vyskytuje se v tmavých sladkostech a čokoládách, mražených výrobcích a všude tam, kde je modrá barva

                           nadměrná konzumace vede k nevolnostem, zvracení, závratím, zvyšuje krevní tlak, alergie

E 133 - Brilantní modř, potravinářská modř 2, v "borůvkových" nebo "hroznových" produktech

                           způsobuje u dětí hyperaktivitu, hrozí i rakovinotvorné účinky pro člověka

E 210 - Kyselina benzoová, vynikající konzervant, sladkokyselé omáčky,kuchyňská dochucovadla, nekvalitní kečupy

                           u citlivých lidí způsobuje anafylaktický šok, kopřivku

E 951 - Aspartam, syntetické sladidlo, náhražka cukru, používá se k výrobě sypkých nápojů, žvýkaček, jogurtů, dezertů, mražených krémů, majonézy

                          může vyvolat bolesti hlavy, závratě, vyrážky, u dětí i poruchy jejich chování, zvláštní pozor by si měly dát těhotné a kojící ženy

Zdroj: 100+1 Zázraky medicíny/září 2016/nebezpečná i prospěšná éčka


Dobře utajené glutamáty , zahušťovadla

Dobře utajené glutamáty

Glutam2


Školní jídelny

Jidelna3


 Co nám dávají do jídla - náhražky

Jidelna2

 

Další